(peri)menopauze: voedingswetenschapper maakt de balans op

en geeft tips ter ondersteuning van ons hormoonhuishouden

Onze hormonen zijn vaak de boeman wanneer het gaat over ongewenste kwaaltjes en negatieve gevoelens. Toch kunnen we niet zonder! In totaal heb je wel rond de honderd hormonen in je lichaam, elk met hun eigen functie die talloze lichamelijke processen dirigeren. De hormonen oestrogeen en progesteron staan centraal in de hormonale, vrouwelijke levenscyclus. Tijdens de (peri)-menopauze (gemiddeld vanaf de leeftijd van 45 jaar) gaat de daling in oestrogeen plots heel snel en raakt het delicate evenwicht van deze hormonen verstoord, waardoor veel vrouwen te maken krijgen met een scala aan klachten.

Het eerste gevolg is dat je onregelmatige cycli zal krijgen. Daarnaast komen er vaak ook andere klachten naar boven; de bekende opvliegers maar ook vaginale droogheid, nachtzweten, slecht slapen en veel wakker worden, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Klachten die vaak onvermijdelijk zijn, maar het proces en zijn gevolgen ondersteunen, zorgt voor een maximaal comfort.



Minder op de heupen, meer op de buik

Ook merken vrouwen vanaf de perimenopauze dat afvallen moeilijker wordt. Het vet rond de heupen vermindert, maar er ontstaat meer vet rondom de buik.

De verklaring voor deze veranderende vetverdeling is tweedelig:

  1. Enerzijds is er de daling van hormonen vanaf de perimenopauze. Deze daling leidt tot een verminderd metabolisme en dus meer vetopslag. Ook probeert je lichaam je oestrogeen gehalte alsnog op peil te houden. Dit kan door de omzetting van testosteron in oestron (een stofje dat lijkt op oestrogeen). Drie keer raden waar deze omzetting gebeurt? Inderdaad, in je visceraal vet of buikvet.
  2. Anderzijds is er de afname van spiermassa. Dat is een natuurlijk proces, eigen aan het ouder worden. Maar ook bewegen vrouwen minder wanneer ze ouder worden. Door deze afname van spieren, gaan we minder glucose verbranden en wordt deze glucose opgeslagen onder de vorm van visceraal vet. Ook hier dus meer vetopslag ter hoogte van je buik.

Deze extra vetopslag zorgt ook voor vet rond je organen. In de eerste plaats zal je lever vervetten en dus overbelast geraken. En die speelt een essentiële rol bij je hormoonhuishouden.

"De lever is een cruciaal orgaan in de hormoonhuishouding. Te vaak wordt naar de lever gekeken bij een teveel aan alcohol maar meer dan de helft van de vrouwen kampen met een overbelaste lever, een ‘foie gras’. Een vervette lever kan insuline resistentie veroorzaken. Insuline is gekend bij diabetes patiënten, het is je suikerhormoon, maar ook door een disbalans in hormonen kan je er in de menopauze resistent aan worden. De receptoren op de lever reageren trager waardoor de lever continue suiker produceert en verder belast geraakt met enorm nachtelijk zweten als gevolg.” aldus Amandine De Paepe

Overbelaste opvliegers

Deze overbelasting van de lever zal naast meer insuline resistentie ook leiden tot minder aanmaak van aromatase, het enzyme dat instaat voor de aanmaak van oestrogenen. Meer insuline resistentie zorgt op zijn beurt voor meer vetopslag ter hoogte van de buik. Minder aromatase wordt gevolgd door een daling in oestrogeen. Op die manier komen we dus in een vicieuze cirkel die het proces van de (peri)menopauze versnelt, en de bijhorende kwaaltjes versterkt.

Daarenboven door de stijgende hoeveelheid toxische stoffen die de lever te verwerken krijgt, blijft er te weinig ruimte over om de hormonen tijdig af te breken, waardoor deze te lang in het lichaam blijven. Het ‘detoxen’ van de lever – dat ’s nachts zou moeten plaatsvinden – wordt enorm onder druk gezet en zo ontstaan de gekende opvliegers.

Een natuurlijke ondersteuning

Voor vrouwen in de menopauze is het super belangrijk om naar het lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat het dankzij voldoende beweging, gebalanceerde voeding en de juiste supplementen krijgt wat het nodig heeft om opvliegers en andere kwaaltjes minder kans te geven.

Alvast een aantal tips:

  • De helft van je bord zou uit groenten moeten bestaan.
  • Koolhydraten eet je best als laatste op je bord en idealiter niet meer na 15u.
  • Vermijd suikers.
  • Beperk alcohol, en wissel af met water.
  • Gebruik supplementen met Maca (de plant die zorgt onder andere voor verhoogde energie en dus werkt voor de algemene harmonie in je lichaam) en ashwaganda (werkt vooral goed tegen stressgerelateerde klachten en voor de algemene geestelijke en lichamelijke gezondheid) zoals in de Insentials Balance me, een formule specifiek ontwikkeld voor vrouwen in de menopauze.
  • Beperk je inname van fruit tot 2 stukken per dag en combineer met een eiwitbron.
  • Voeg noten, zaden, kruiden toe aan je voeding.
  • Beperk bewerkte en dierlijke voeding.
  • Verhoog je consumptie eieren naar 4/dag en kies voor zachtgekookte eieren.
  • Werk aan je lever; Kies voor voeding met voldoende vezels en vermijd bewerkt voedsel. De Insentials Detox boost bevat het lichaamseigen anti-oxidant van de lever voor natuurlijke stimulatie van de levercellen.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Insentials

Amandine de Paepe is voedingswetenschapper en startte Insentials vanuit een noodzaak. Na haar master in voedingswetenschappen (universiteit wageningen) en European Master in voedingstechnologie (universiteit Lund & universiteit cork) werkte ze jarenlang in de farmaceutische sector. Daar voelde ze een gebrek aan een holistische aanpak. In 2021 richtte ze Insentials op, een op wetenschap gebaseerd digitaal platform dat vrouwen en mannen gepersonaliseerde voedings- en vitamineplannen biedt mét gratis advies-op-maat. De missie van Insentials® is om alle vrouwen en mannen te helpen een gezond en energiek leven te leiden door de tekorten in voedingsstoffen, waar ieder individu mee geconfronteerd wordt, aan te vullen. In 2023 publiceerde Amandine De Paepe haar eerste boek: Er ligt meer op je lever dan je denkt. Begin 2024 won Amandine de Bold Future Award van Veuve Clicquot.